IDÉZET

"Ne azt tedd félre a megtakarításodba,
ami megmarad a költéseid után,
hanem költsd azt, ami megmarad
a megtakarításaid után."

- Warren Buffet

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

Kérdése van? BIZONYTALAN?

tegye fel kérdéseit szakembereknek!

 

Szabad felhasználású hitel kalkulátor

Gosztom Dóra
Tisztelt Deák Úr! Deviza alapú, szabadfelhasználású jelzáloghitem van. Szeretnék élni az árfolyam rögzítés lehetőségével úgy, hogy a felszabaduló törlesztő részletet befektetem. Fundamentában gondolkodom, de arra nézve nem találok információt, hogy a lakás-takarékpénztári befektetés felhasználható-e szabadfelhasználású hitelek esetén. Ennek a kérdésnek a megválaszolásában kérem a segítségét, melyet előre is köszönök!
Tisztelt Gosztom Dóra!
A lakáskasszák hitel részét csak lakáscélra lehet felhasználni, ily módon lakáshitelek betörlesztésére, szabad felhasználású hitelére nem. Kivétel abban az esetben ha a szabfel hitel egy kiváltó hitel, amely előzőleg lakáshitelt váltott ki!
2012.07.11.

Deák Ferenc István

Devizahitel végtörlesztés

Horváth Katalin
Tisztelt Deák úr! Szeretném a segítségét kérni annak eldöntésében, hogy érdemes-e igénybe vennünk az árfolyamgátat. Igyekszem minden adatot megadni hozzá. 2006-ban kötöttünk két db LTP-t, amiknek a módozata 423. A szerződéses összeg mindkettőnél 6.250e Ft. 2008-ban vettünk fel LTP-vel kombinált CIB lakáshitelt. Azóta a Fundamenta felé fizetünk havonta 2×20ezer Ft tőkerészt, a bank felé a kamatot és stb. A hitel kamata 4,99%, kezelési költség a szerződés szerint 0,11%. Jelenleg a tőketartozásunk a bank felé 51.057,7CHF. A Fundamenta 2014.06. hóban jár le, a hitelszerződés pedig 2023.10.hóban. Érdemes lenne-e kérni az árfolyamgátat? Nem ugrik-e meg a törlesztőrészlet nagyon az árfolyamgát után? Köszönöm megtisztelő válaszát! Katalin
Tisztelt Horváth Katalin!
Az árfolyamgát leginkább azoknak éri meg akik még a törlesztési futamidejűk elején vannak, A 2008-ban felvett hitel amely 2023-ban jár le csak 15 éves futamidejű, amiből 4 év már eltelt. Ebben az esetben az árfolyamgát mérvadó csökkenést okozhat, főleg azért mert kombinált hitelről van szó, így a banki törlesztő csak kamatot tartalmaz. Az optimális megoldás az lenne, ha az árfolymgátat igénybe vennék és a két lakáskassza betörlesztésre kerülne később a hitelbe, és ezáltal csökkenne a teljes tőketartozás. A konkrét összegek meghatározására, azonban pontos törlesztési terv elkészítésére lenne szükség, amelyet szívesen elkészítek Önöknek egy személyes találkozó keretében. 
2012.07.05.

Deák Ferenc István

Nyugdíj kalkulátor 2011

Nagy Tibor
Tisztelt Deák Úr! Önkéntes nyugdíjpénztárból csakis 21. év után lehet adómentesen tőkét felvenni? Ha mondjuk a 16. évben felvenném a tőke egy részét -amit az első 4-5 évben fizettem be-, akkor az is adóköteles? 2010-től vagyok tag. Előre is köszönöm!
Tisztelt Nagy Tibor Úr!
Az önkéntes nyugdíjpénztár a 10. év után növekvő ütemben válik adómentessé és 100%-ban csak a 20. évben lesz az. A 10. év után a teljes egyenleg 90%-a adóköteles, a 11. év végén a 80%-a és így csökken évente. a A 15. év végén így a bent lévő összeg és a hozamok 50%-a adóköteles, azaz SZJA és EHO fizetési kötelezettség terheli!
2012.06.25.

Deák Ferenc István

Hol lehet kötni unit-linked megtakarítást?

Zombori József
Tisztelt Tanácsadó! Érdeklődnék,hogy egy vállalkozásból mekkora összeget lehet "elköltségelni" egy Unit-linked biztosításba.Már úgy értem,hogy van-e valamilyen megkötés.Köszönettel!
Tisztelt Zombori József Úr!
Ez nagyban függ az árbevételtől és a könyveléstől is. Azt szotuk mondani, hogy amíg van realitás alapja a dolognak addig ez nem fog semmilyen problémát okozni, léteznek ugyanis több millió forintos éves díjú szerződések is a piacon! Ha igényli személyesen tudunk Önnek bővebb felvilágosítást is adni!
2012.06.05.

Deák Ferenc István

Nyugdíj kalkulátor 2011

Név Kiss Gabriella
2012 május 1-től számitok nyugdijasnak, 40 éves munkaviszonnyal. 2009-ben a mi korosztályunk volt az első, akik a magánnyugdijunkat betettük az állami nyugdijrendszerbe. Azt mondták, hogy majd ha nyugdijas leszek, akkor havi szinten csöpögtetik nekem vissza. Kérdésem az lenne, hogy ezt nekem most kezdik fizetgetni vagy majd ha elérem a 64 évet. Mi ennek a menete, mert erről nem beszélt nekem senki ott a nyugdijintézetben, ilyen kérdés nem volt a formanyomtatványon. Köszönöm Kiss Gabriella
Kedves Kiss Gabriella!
Kérdésével kapcsolatban az alábbi állásfoglalásunk van:
A magánnyugdíjpénztári egyenleg járadék formájában történő kifizetése a nyugdíjra való jogosultság megállapításától kezdődik. Magyarul, ha Ön május 1-től jogosult az öregségi nyugdíjra, akkor május 1-től fogja kapni a járadékot a magánpénztárból is.
2012.05.08.

Deák Ferenc István

Lakáshitel igénylésének feltételei 2011

Nagy Judit
Tegye fel kérdését... 50 éves vagyok és egyedülálló. Rokkantsági ellátást kapok, összege 67000 ft plusz alkalmi munka 10000 ft. 4000000 ft-ért szeretnék lakást venni az önrész 1500000 lenne. Kaphatok e hitelt ha nincs ingatlanfedezet és adóstárs.
Tisztelt nagy Judit!
Lakáshitel esetében a fedezet maga a vásárolni kívánt Ingatlan. Az Ön esetében nem is az adóstárs hiánya ami a nehézség lesz, hanem az Ingatlan alacsony értéke. 4 millió forint értékű Ingatlant nem is tudom, hogy van-e olyan bank amelyik elfogad hitelfedezetként. A minimális forgalmi érték ugyanis a legtöbb helyen 5-7 millió forint.
2012.05.07.

Deák Ferenc István

Lakás előtakarékosság kalkulátor

Kata
Lakáscélú delviza hitelemet forint alapúra kiváltottam. Előtörleszthetek-e úgy a forint alapú hitelbe, Fundamenta előtakarékossággal, hogy ne veszítsem el az állami támogatást?? Nem tudom kinek higyjek: CIB bank - náluk vettem fel a deviza alapút és váltottam ki forint alapúra egyaránt - szerint a forint alapú hitel már nem lakáscélúnak minősül, ezért el fogom veszíteni az állami támogatást (lehet, hogy csak azért ijesztgetnek, hogy ne törlesszek elő, ami nekik nem lenne előnyös?). Fundamenta személyi bankár szerint: a 2012. márc. 18-án meghozott, vagy módosított rendelet/határozat szerint már jár akkor is állami támogatás, ha a forinthitel ugyan nem, de a kiváltott devizaalapú hitel lakáscélú volt. A bankár nem tudta konkrétan megmondani mely határozat/rendelet is szól erről, viszont tanácsolta, hogy vigyem magammal deviza ill. forint alapú hiteleim szerződését is, mellyel igazolni tudom, hogy eredetileg lakáscélú volt a hitel, melyre felhasználnám az előtakarékossági összeget állami támogatással, majd a CIB-től kérjek igazolást az előtörlesztésről, melyet gond nélkül el fog fogadni a Fundamenta (tehát megkapom az összeg után járó állami támogatást is). Segítségüket előre is köszönöm: Tisztelettel: Vizi Katalin
Tisztelt Vizi Katalin!

Lakáskasszát kizárólag lakáscélú hitelbe lehet előtörleszteni. Amennyiben a CIB banknálfelvett hitel szerződésében lakás célú hitel szerepel,akkor az előtörlesztés lehetséges. Alapesetben lakás devizahitel forintra váltásakor a legtöbb bank szintén lakáscélú hitelt nyújt, de van olyan bank is, amely szabad felhasználású hitel kereteiben nyújtja a forintosítást. Ehhez valóban a CIB-es hitelszerződést kell megnézni, hogy abban milyen típusú a hitel!
2012.05.06.

Deák Ferenc István

Devizahitel végtörlesztés

Horváth István
Tisztelt Szakértő! Úgynevezett unit-linked típusú, életbiztosítással kombinált, deviza alapú lakás hitel CHF hitelünk van a lakáson. Most havonta “csak” a kamatot fizetjük az aktuális CHF árfolyam szerint a banknak, a tőke rész a biztosítás megtakarításából kerül majd kifizetésre később. Jól gondolom, hogy ez esetben tehát 180 Ft-os árfolyamon fizetnénk a kamatot, de az úgynevezett gyűjtőszámlánkon semmi nem fog gyűlni, miután tőkerészt nem törlesztünk, a kamatfizetésből származó különbözetet pedig az állam és a bank 50-50%-ban fogja viselni? A segítséget előre is köszönöm! István
Tisztelt Horváth István Úr!
A gondolatmenet tökéletesen helytálló, a jelenlegi ismeretek szerint a kombi hitelesek 180 forint feletti teljes kamatrésze 5 éven keresztül átvállalásra kerül, fele-fele részben az állam és a bankrendszer által!
2012.05.06.

Deák Ferenc István

Lakás előtakarékosság kalkulátor

Erika
Tisztelt Deák Ferenc! Egy kis családi házat szeretnék majd vásárolni, amihez kb. 8 millió forintra lenne szükségem. Arra gondoltam hogy bevállalok egy lakástakarékot havi 20 ezreset és szerződök a 8 milliós összegre. Ebben az esetben mikor juthatok leghamarabb pénzhez, ha jól tudom van lehetőség 2 év fizetés után felvenni az összeget? Mik ennek a buktatói ill. akkor hogy alakul a törlesztés? Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Egyébként OTP vagy inkább Fundamenta a jobb megoldás?
Tisztelt Erika!
Az előhitellel csak a lakáskassza hitel részét lehet a futamidő lejárta előtt felvenni, és abból is csak legfeljebb 2 millió forintot. Az államit ámogatásokkal növelt befizetés teljes egészében csak a lejáratkor férhető hozzá. Ebben az esetben a futamidő alatt csak az engedményezett Lakástakarék havi betétösszegét kell megfizetni. A teljes tartozás lejáratkor a megtakarítási és a lakástakarék által nyújtott lakáskölcsönből kerül kiegyenlítésre. Mi az OTP-t jobban preferáljuk, de bővebb információt ide kattintva olvashat!
2012.04.28.

Deák Ferenc István

Lakás előtakarékosság kalkulátor

Hriczuné Kaszás Bernadett
Üdvözlöm, érdeklődni szeretnék, hogy 4 éves futamidőre kötöttem ltp. szerződést az OTP Bankkal. A szerződéses összeg 410.000 Ft. Kérdésem, hogy amennyiben csak a megtakarított pénzemet szeretném kivenni, akkor is jár az évi 72.000 Ft. állami támogatás? A megtakarításom közel 200.000 Ft. De én a 410.000 Ft.ot szeretném, mert szerintem nekem ennyi jár ha összeadjuk a 200.000 Ft.-ot 4x a 72.000 Ft.-al. Önnek mi a véleménye?
Tisztelt Hriczuné Kaszás Bernadett! A szerződéses összeg = teljes megtakarítás + hozamok + állami támogatás + kedvezményes lakáshitel. Ha ebből Ön csak a megtakarítást szeretné felvenni a lejáratkor azt megteheti, de az nem 410.000 Ft lesz, hanem annak a felvehető kedvezményes lakáshitel összegével csökkentett összege. A 72.000 Ft állami támogatás az pedig nem fix, hanem egy maximum. Az állami támogatás az éves befizetések 30%-a.
2012.04.26.

Deák Ferenc István

Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »

Kérdezzen Ön is!Kérjük, írja a képen látható kódot a mellette található mezőbe.

Deák Ferenc István

Pénzügyi tanácsadó

Készséggel válaszol kérdéseire!

mobil: +36 70 942 0090
e-mail: deakfi@konnyuhitel.hu