IDÉZET

"Ne azt tedd félre a megtakarításodba,
ami megmarad a költéseid után,
hanem költsd azt, ami megmarad
a megtakarításaid után."

- Warren Buffet

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

Gondolatok a Pénzügy világából

Érthetően, tömören, színesen.

Ki kaphat az államtól életkezdési támogatást?

2013.07.08.

Állami életkezdési támogatásra – azaz Babakötvény- jogosult minden 2005.december 31. után világrajött csecsemő, aki magyarországi lakhellyel rendelkezik és magyar állampolgár.

A támogatás összege ezen csecsemők részére alanyi jogon jár.

Mekkora összegű az állami életkezdési támogatás?

2013.07.08.

A másnéven Babakötvény támogatás, egyszeri 42.500 forintos jóváírást jelent.

Mit jelent az életbiztosítás díjmentes leszállítása?

2013.07.03.

Az életbiztosítás díjmentes leszállítása a maradékjogok közé tartozik, amely azt jelenti, hogy a díjfizetés szünetel, viszont a szerződés nem kerül felmondás alá. A díjmentes leszállítás esetén ugyanis további díjfizetés nem történik, és a kiegészítő biztosítások megszűnnek, de az alap biztosítás díjfizetés hiányában is érvényben marad. A kockázatviselés tehát fennmarad, így ennek díját a még meglévő befizetésekből vonják le. A díjmentes leszállítás érdekessége az, hogy ugyan további díjakat már nem fizetünk be, de a meglévő pénzünk így befektetési eszközalapok továbbra is hozamtermelésre képesek.

Mi az a TKM?

2013.07.03.

A rendszeres és egyszeri díjas megtakarítással kombinált életbiztosítások kapcsán a TKM azt mutatja meg, hogy éves szinten milyen hozamveszteség éri az ügyfelet. A TKM azaz teljes költség mutató tartalmazza az életbiztosítás kockázati díját is és minden olyan költségtípust számításba vesz, amely a hozamot csökkentheti.
A teljes költség mutató az ügyfél érdekében segíti az életbiztosítási megoldások összehasonlítását, mégsem érdemes kifejezetten csak ez alapján egy adott terméket választani.  A TKM alapján történő összevetés táblázatos formában a MABISZ weboldalán is rendelkezésre áll. Az életbiztosítás költségei 10 éves időtávon nagyobbak lehetnek, míg hosszabb időtávra ez már csökken. Érdemes egyébként 3% alatti költségszerkezetű megtakarítással egybekötött életbiztosítást választani.
 

Mi az eseti díj életbiztosításnál?

2013.07.03.

A folyamatos díjas megtakarítással kombinált életbiztosítás kapcsán az ügyfélnek lehetősége van arra, hogy a rendszeres díjon felül eseti befizetéseket is elhelyezzen. Az eseti befizetéseket, pedig eseti számlán gyűjtheti, amelyet a biztosító a rendszeres megtakarítástól elkülönülten kezel, így akár likvid formában is hozzáférhető. Az eseti befizetésekkel viszont akár a futamidő végéig a megtakarított összeg is jelentősen megnövelhető. A szerződő maga döntheti el viszont azt, hogy a biztosító az eseti díjakat, milyen kockázat mellett mely eszközalapokba fektesse. Befektetési politikája lehet a rendszeres díjhoz hasonló, de akár más befektetési eszközalapokat is választhat.
 Az eseti befizetéseknél kezdeti költséggel nem kell számolni és a befizetéseket csak a vételi- eladási árrés valamint a vagyonkezelési díj terheli. Az eseti díjak felvétele után ugyancsak kamatadót kell fizetni, ha ez 3 éven belül történik, de a 6. év után már ilyen kötelezettség nincs.

Megtakarítások biztonsága

2012.06.19.

2012-ben ebben a zavaros és bizonytalan válsághelyzetben a lakossági megtakarítási hajlandóság minden eddiginél alacsonyabb. Ennek a fő oka, a közhiedelemmel ellentétben viszont nem az, hogy az embereknek nincsen pénzük, hiszen ha ezt egy percig is elhisszük akkor nézzünk csak szét egy kicsit a világban. Az éttermek és a szórakoztató egységek ugyanúgy zsúfolásig tele vannak mint a válság előtt, az autókból de még a benzinből sem fogy kevesebb, a dohányáru és az alkohol szintén töretlenül fogy és még sorolhatnám. Az embereknek tehát ugyanúgy van pénzük mint a válság előtt, így ha a megtakarítási hajlandóság csökkenésének valódi okát keressük akkor máshol kell vizsgálódnunk.

Az utóbbi hónapok politikai-gazdasági eseményei

Abban az országban, ahol az állami nyugdíjrendszer egy alappilléreként szolgáló magánnyugdíj pénztári rendszer több mint 3 millió tagjának számláját néhány hónap alatt államosítják, az emberek bizalma megrendül az államban. Abban az országban ahol a 14 hónapon keresztül államilag visszatartott magánnyugdíjpénztári járulékok jövője kérdéses, az emberekben jogosan növekszik a negatív hangulat. Abban az országban ahol fél év leforgása alatt több mint 20 új adónemet vezetnek az ország hosszútávú tartalékainak felelőtlen felélése miatt, az állampolgárokban jogosan merülnek fel alapvető kérdések. Érdemes-e egyáltalán megtakarítanom? Mibe tegyem a pénzem, hogy ne vegye el az állam? Létezik-e egyáltalán az államtól teljesen független és valóban biztonságos megtakarítási forma?

Az állami szerep radikálisan megváltozott

Az állam szerepe egy ország életében, a gazdaság működésének fenntartása és biztosítása, valamint az állampolgárok létének biztosítása.(lenne!) A magyar állam sajnos erre viszont már jó ideje nem képes, nem képes adni és támogatni, hanem inkább azt nézi hogy hol tudna még jobban elvenni. De sajnos nem elégszik meg a fizetéssel, amelyből kétszer is adózunk mielőtt elköltjük, hanem jogot szeretne formálni a megtakarításainkra is. Ez az ami miatt egyre kevesebb ember tesz félre hosszútávra,hiszen ilyen bizonytalan gazdasági és politikai helyzetben az emberek a legbiztosabb helyen a párnájuk alatt tartják a pénzüket. Sajnos ugyanis mindenki számára megfigyelhető az a tendencia, hogy az a megtakarítási forma amire az állam bármiféle kedvezmény ad, vagy valamilyen szálon kapcsolódik hozzá, az nem lehet teljes biztonságban. Ez történt a magánnyugdíjpénztárakkal, ez volt tervbe véve a babakötvények államosítása kapcsán is, és ez kezdődött el akkor, amikor az életbiztosításokra adható adókedvezményt 2010-ben eltörölték.

Létezik még egyáltalán biztonságos megtakarítási forma?

Ügyfeleink gyakran teszik fel nekünk ezt a kérdést, amire mi általában azt válaszoljuk, hogy nézzük meg mi az amihez az „államnak a lehető legkevesebb köze van”. A bankrendszert a jegybankon és a bankadókon keresztül, sajnos maga mellett tudhatja, így a bankszámlákat hosszútávra helyből kizárnánk. Az Önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ és a TBSZ mind adókedvezményt élveznek így itt is megfigyelhető az állami kapcsolat. Az állampapír és kincstárjegy egyenesen az államtól jön, így ezekben még gondolkodni sem érdemes. Kisbefektetőként így maradtak a külföldi értékpapírok, a részvények és a befektetési alapok. Természetesen lehetőleg ezeket sem hazai bankon keresztül vásárolva, hanem külföldről vagy egy Biztosító társaság szárnyai alatt. Mi ezeket szoktuk tanácsolni az ügyfeleinknek, és saját magunk hosszú távú megtakarításait is az államtól lehető legfüggetlenebb pénzeszközökben tartjuk. Ezek mellé adjuk a nevünket, és a jelenlegi gazdasági helyzetben ilyen típusú megtakarítást tudunk csak biztosan és nyugodt szívvel ajánlani bárkinek is…

Devizahitel végtörlesztés - A legfontosabb kérdések

2011.10.04.

Az elmúlt egy hét szinte minden gazdasági híreket közlő médiánál ugyanarról szólt. A kedvezményes végtörlesztést lehetővé tevő törvényt elfogadták, ennek következtében lehetőség nyílt rögzített árfolyamon átváltani devizahitelünket. Azonban rengeteg kétely merül fel nem csak az emberekben, hanem bennünk is, pedig az érdeklődés tömeges.

Mit mond ki a végtörlesztési törvény?

Azt, hogy a devizában felvett lakáscélú vagy szabadfelhasználású jelzálog hitelüket az ügyfelek rögzített árfolyamon kedvezményesen végtörleszthetik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ügyfél bejelenti jelenlegi bankjánál a végtörlesztési szándékát legkésőbb 2011 december 31-ig, akkor 60 nap áll az ügyfél és a bank rendelkezésére, hogy megtakarításból, vagy meglévő illetve idegen bank forinthiteléből kívánja-e a kedvezményes átváltást véghez vinni. A törvény pedig 2012 áprilisában hatályát veszti.

Megéri egyáltalán kiváltani a devizahitelemet kedvezményesen?

Ez attól függ!. Mivel a bankok kissé elkezdték túlárazni forint hiteleiket, így az a nyereség, amit a 180 Ft-os CHF és 250 Ft-os EUR kedvezményes végtörlesztés esetén szereznénk, ugyanolyan törlesztő részletet vagy akár magasabbat is jelentene, mint a devizahitel esetén. Magyarán a törlesztő részletek hasonló szinten beragadhatnak. Így gyakorlatilag minden a futamidőn múlik. Minél közelebb vagyunk a futamidő végéhez, annál jobban megéri a végtörlesztés(még magasabb forint törlesztővel is), mivel az így kapott végtörlesztési árfolyamnyereséggel jelentősen olcsóbban szabadulunk hitelünktől, annak tükrében, hogy az árfolyamok aligha buknak alá a közeljövőben a törvényi átváltási szinthez képest.

Melyik bank lenne jó nekem, aki megfelelő végtörlesztési forinthitelt ad?

Jelenleg még egyik bank sem állt elő kiemelkedően a végtörlesztéssel kapcsolatos termékkel. Erre akár több hétre is szükségük lehet. Jelen pillanatban csak az látszik, hogy a bankok folyamatosan elkezdtek kamatot emelni az átváltást illetően. Ez jellemzően 13% és a feletti THM konstrukciót jelent, ugyanakkor még mindig vannak a piacon akik 11% körül adnának, mint pl. az Unicredit Bank. Van viszont olyan bank, mint az MKB aki piacvezető forint hitel konstrukcióját visszavonta. Idők kérdése talán, és találni lehet majd végtörlesztési konstrukciót. Egyes bankok, mint az Erste, saját ügyfeleik számára felajánlják a végtörlesztési lehetőséget, többnyire olyan adósnak, aki önerőből képes visszafizetni a hitelt.

Miért kezdték el a kamatemelést a bankok?

Mert a kereslet élénkülésére számítanak, ami egy természetes közgazdaságtani reakció. Valamint egyes bankok ezzel nyíltan felvállalják, hogy nem kívánják magukhoz az ügyfeleket, úgy látszik, nem kívánnak egymással versenyezni. Illetve a kamatok emelésével próbálják majd csökkenteni az átváltásból származó veszteségeiket. Szükség van továbbá nagy számú Forint forrásra, amit egyes bankok még képtelenek előteremteni, erre szintén hetek kellenek.

Miért nem tesz az állam valamit?

Az MNB már folyamatosan várja a jelentést a bankoktól a végtörlesztési nyilatkozatokkal kapcsolatban, a PSZÁF pedig igyekszik próbavásárlásokkal kiszűrni a bankok magatartását. A kamatemelések miatt Rogán Antal is felemelte hangját a parlamentben. Szerinte ugyanis kartell gyanús magatartásra utal az, ahogy a bankok szinte egy időben, egyszerre emeltek kamatot. A kabinet körül az is kezd körvonalazódni, hogy maga a törvény nagyjából az adósok tizedét fogja cselekvően érinteni, mivel a törvény előtt semmilyen komolyabb pénzügyi számításba nem kezdtek bele.

Mi van akkor, ha kivárok a végtörlesztést illetően?

Még nem jósolható meg az pontosan, hogy az árfolyamok milyen irányba mozdulnak majd el egy esetleges tömeges végtörlesztésnél. Mindenesetre a forint részben a bejelentésnek, részben a görög csődhelyzetnek köszönhetően drasztikusan gyengült, illetve a banki részvények zuhanórepülésbe kezdtek. Nem tudni még azt sem, hogy az erőiket a Bankszövetségnél egyesítő bankok milyen eredményeket érnek el majd az Alkotmánybíróságnál. Az viszont várható lesz, hogy az EU keményen neki mehet az államnak a végtörlesztés miatt. Természetesen ne feledkezzünk meg az autóhitelt és személyi kölcsön devizában törlesztő ügyfelekről sem, akiknek egy erőteljesebb forintgyengülés komoly károkkal járhat.

Mit érdemes akkor tennem, ha CHF vagy EUR hitelem van?

Látogasson vissza honlapunkra, ahol folyamatosan frissülő, a főbb híreket összefoglaló bejegyzéseket olvashat tőlünk! Így amikor ezek a kételyek kitisztultak, hamarosan elkészólő végtörlesztési kalkulátorunk segítségével tájékozódhat arról, hogy megéri-e majd Önnek alkalmazni a kedvezményes végtörlesztést! Tanácsadóink természetesen ezúttal is készséggel és díjmentesen állnak majd az Ön rendelkezésére!

Adómentes pénzkivétel a vállalkozásból, avagy a Unit-linked adózása

2011.09.11.

Bevezető

Azzal a két ténnyel kezdeném, amely miatt úgy döntöttem, hogy mindenképpen megírom ezt a cikket:

 • Az egyik ok, hogy az interneten meglepő módon szinte lehetetlen találni olyan érthetően és mindenre kiterjedően megfogalmazott írásos anyagot, amely valóban gyakorlati szinten, illetve a cégvezetőkre, vállalkozókra kihegyezve mutatja be a befektetéssel kombinált életbiztosítások előnyeit.
 • A másik indok pedig, hogy jó magam is rengeteg vállalkozóval és cégvezetővel vagyok kapcsolatban, és szakmámból adódóan szívesen beszélgetek velük a céges pénzügyekről. Sajnálatos tapasztalatom szerint viszont nagyon sok vállalkozó (köztük sajnos olykor én is smiley) követii el ugyanazt a tipikus hibát:

A vállalkozása vagyonát és a saját vagyonát egyként kezeli. 

Ennek megfelelően minden bevételt visszaforgat cégébe, a nagyobb nyereség reményében, amivel még nem is lenne olyan nagy gond, ha ez a dolog nem vonna magával egy ennél súlyosabb következményt:

Nem áll rendelkezésére olyan szabadon felhasználható pénzösszeg hosszútávon, amelyet elkülönülten, védve kezel a vállalkozásától, és amely később a tényleges megélhetését fogja szolgálni.

Mert nem mondok azzal újdonságot, hogy mindannyian elsősorban azért alapítottunk céget és azért dolgozunk, hogy a megélhetésünket biztosítsuk, és az életszinvonalunkat folyamatosan növelhessük. Nem azért járunk be minden nap az irodába, és dolgozunk 10-16 órákat, hogy a pillanatnyi anyagi helyzetünk rendben legyen, hanem hogy a jövőnket, a családunk jövőjét is hosszútávon bebiztosítsuk.

Ez a hosszútáv jelenti a fő különbséget a pénz és vagyon között!

Nagyon nagyon sok vállakozó esik abba a hibába, hogy a cégét folyamatosan fejleszti, a bevétel ennek megfelelően szépen növekszik, azonban elfelejti, hogy ezt az egészet pontosan miért is csinálja. Nem épít személyes vagyont magának, nem képez tartalékot hosszú távra, hanem minden pénzt visszaforgat a "bizniszbe" így tulajdonképpen ő tartja el a cégét és nem pedig fordítva!

Hogyan építsek vagyont cégvezetőként?

A vagyonépítésnek, és a tényleges és hosszútávú nyereségesség elérésnek többféle módja van. Nagyon sokan vásárolnak vállalati pénzből ingatlant, aranyat, vagy akár tulajdonrészt más vállalatokban. Ezeknél a módszereknél azonban egy sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb megoldás is a rendelkezésére áll minden olyan cégtulajdonosnak, aki szeretné a vállalkozásából a lehető legnagyobb profitot kihozni.

A unit-linked életbiztosítás ugyanis cégként, vagy vállalkozóként megkötve, 2011-en is még mindig teljes mértékben adómentes juttatás! (Ha nem tudja pontosan mi is az a unit-linked, akkor erről ide kattintva részletesen olvashat: A befektetéssel kombinált életbiztosítás).

A unit-inked gyakorlatban egy folyamatos díjasmegtakarítási szerződés, jogilag viszont életbiztosításnak minősül, amelynek mi cégvezetők nagyon nagyon örülünk a következők miatt:

 • Béren kívüli juttatásként ugyanis 0%-os adóteher mellett és járulékfizetési kötelezettség nélkül építhetjük be saját magunk vagy dolgozóink bérköltségébe!
 • Ilyen formán a cégünk által évek alatt kitermelt adózatlan árbevételből építhetünk fel jelentős összegű személyes vagyont saját magunknak!
 • A fizetendő díj egy részét ráadásul költségként el tudjuk számolni, így gyakorlatilag a saját vagyonunkat szerepeltetjük költségként a vállalkozásunk felé!
 • A pénzkivétel ilyen formájából adódóan társasági adót is megtakaríthatunk, hiszen a megtakarításba fizetett pénz társasági adó mentes! Ráadásul a nyereségadó kifizetését is átütemezhetjók ezzel a módszerrel, így ha például az adott évben (egy jövőbeni pályázat, projekt vagy hitel miatt) szükség van a magas árbevételre, akkor a nyereségadó kifizetését akár évekkel is eltolhatjuk! 
 • Végül pedig, mivel jogilag életbiztosításról beszélünk, egy esetleg csőd esetén, a számlán lévő pénzösszeg, nem lesz végrehajtható, nem perelhető, nem legfoglalható, ahhoz tehát rajtunk kívól senki sem férhet hozzá!

túl szép hogy igaz legyen?

A fenti felsorolást olvasva a többségnek az a kijelentés fogalmazódik meg a fejében, hogy ez túl szép hogy igaz legyen. Az éremnek mint mindig, most is két oldala van, azonban a negatív tulajdonságok szerencsére olyan elenyészőek, hogy nem képesek  lényegesen rontani a unit-linked alapú céges megtakarítások nagyszerűségén.

Pontosan ezért nem is írok többet az adómentes befizetésről, hanem inkább nézzük meg egy ennél érdekesebb esetet, mégpedig az évek során felhalmozott adózatlan pénz kivételének a lehetőségét:

Vállalkozói pénzkivét a unit-linked segítségével

A cégként megkötött és fizetett unit-linked megtakarítás alapvetően egy "whole-life" azaz egy élethosszig tartó szerződés, azonban ez nem jelenti azt, hogy csak életünk végén jutunk hozzá a vállalkozásból kimenekített pénzösszeghez. wink

A tervezett pénzkivétel időpontjában a biztosítás szerződőjét a vállalkozásról saját magunkra kell módosítani, már amennyiben mi szeretnénk rendelkezni a pénzzel és nem a cégünkre fordítjuk. (A cégünkbe visszaforgatott pénz ugyanis teljes mértékben adómentes, hiszen ilyenkor nem keletkezik jövedelem!)

A megtakarításból saját célrakivett tőke jogilag kamatjövedelemnek számít ezért a 2011-ben aktuális jogszabályok szerint 3 féle adó terheli:

 • kamatadó: (8% vagy 16%)
 • SZJA: 16%
 • és EHO: 27%

Ezt a három számot azonban az alábbi okok miatt TILOS ÖSSZEADNI:

A kamatadó kizárólag a megtakarításon elért hozamra vonatkozik, és 10 év után nem kell fizetni! Mértéke, amennyiben a hozzáférés az 5. év után történik már csak a fele azaz 8%, a 10. év után pedig már 0%!

A személyi jövedelem adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke a pedig JELENLEGI jogszabályok szerint ennyi, az a későbbiekben még változhat. (Az EHO eltörlése pedig 2010 óta napirenden van). Az szja törvények és adókulcsok a folyamatosan változnak, így ezekkel a jelenlegi értékekkel felesleges jövőbeni számításokat végezni.

De hogy mégis maradjunk a számoknál, a jelenleg hatályos adók és járulékok levonása után, a munkáltató (azaz általunk) fizetett:

 • 100 Ft munkabérből 32 Ft-ot kapunk meg,
 • 100 Ft osztalékból 44 ft-ot költhetünk el, míg
 • 100 Ft unit-linked megtakarításba fizetett összegből 57 ft-ot használhatunk fel!

Ráadásul unit-linked esetében arra is van lehetőség, hogy a befizetett pénzt 0%-os adóteher mellett vegyük ki a megtakarításból!:

A 43%-os adóterhet 0%-ra csökkenthetjük, ha a 10.év eltelte után bármikor díjmentesítjük a szerződést (nem fizetünk bele többet), valamint átírjuk azt a cégről saját nevünkre, és várunk néhány évet amíg a megtakarítás hozamai teljesen kiegyenlítik az akkori adóterhek mértékét!

példaszámítás, avagy hogy néz ki ez a gyakorlatban? 

Ön úgy dönt, hogy szeretné vállalkozásából a legtöbb pénzt kivenni, és valóban stabil nyereséget kíván elérni, ezért a céges bevételből havi 30.000 Ft-ot egy unit-linked megtakarításba fizet be. A szerződést élethosszig köti meg, a havi díjat pedig  0% adóteher melett költségként elszámolja! Ezen felül 4%-os éves értékkövetést választ annak érdekében, hogy a befizetett pénzt valóban értéken tartsa. A vállalkozása dinamikusan fejldődik, így az 5.évtől már 60.000 Ft-ot, a 10.évtől pedig már 90.000 Ft-ot menekít ki vállalkozásából. A 15. évben díjmentesíti a szerződését átírja a biztosítást a saját nevére, és a pénzt bent hagyja még 5 évig, hogy a hozamok kitermeljék az adóterhet.

A 20 év alatt (amelyből 5 év már fizetés nélkül telt el) így Önnek összesen 20 millió forint tőkéje gyűlt össze vállakozása adózatlan pénzéből! Ez Önnek átlagban 55.000 ft-jába került havonta, amely éppen hogy meghaladja egy minimálbéres alkalmazott bérköltségének a felét!

A unit-linked adózását a különböző esetekben az alábbi táblázat mutatja be:

ki a szerződő? mi történik? mit kell fizetni?
cég rendszeres díjfizetés adómentes személyi ráfordítás, költségként elszámolható
CÉG eseti díjfizetés elhatárolás nélkül elköltségelhető
CÉG teljes vagy részleges visszavásárlás pénzügyi műveletek egyéb bevétele keletkezik. Az erre vonatkozó társasági adó halasztva kerül megfizetésre.
CÉG biztosítási esemény a szolgáltatási összeg adómentesen kifizetésre kerül a kedvezményezett részére.
eva-s cég teljes vagy részleges visszavásárlás bevételnek minősül, 30% EVA + iparűzési adófizetés keletkezik
cég magánszemély lesz a szerződő sem a cégnél sem a magánszemélnyél nem keletkezik adóügyi vonzata!
cégtől átvett magánszemély teljes vagy részleges visszavásárlás egyéb jövedelem és SZJA + EHO fizetési kötelezettség keletkezik

konklúzió

A fentiekből világosan látszik, hogy a hosszútávú vagyonteremtés, és az adómentes pénzkivonás legkedvzeőbb módja a cégként megkötött unit-linked megtakarítás. Sem az osztalék, sem pedig a munkabér nem képes ugyanis ilyen kedvező feltételek mellett pénzkivétet biztosítani a vállalati kasszából!

Ha tehát Ön vállalkozó vagy cégtulajdonos és szeretne jelentős összegű valamint elkülönítetten védett vagyont felépíteni saját magának, akkor innentől kezdve a kérdés nem az, hogy szüksége van-e vállalati megtakarításra, hanem hogy jelenleg mekkora összeggel tudja azt biztonságban elindítani?....

Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »