IDÉZET

"Ne azt tedd félre a megtakarításodba,
ami megmarad a költéseid után,
hanem költsd azt, ami megmarad
a megtakarításaid után."

- Warren Buffet

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

Gondolatok a Pénzügy világából

Érthetően, tömören, színesen.

Meg lehet változtatni az életbiztosítás biztosítottját?

2013.07.15.

A szerződés biztosítottját nem lehet megváltoztatni, hiszen az a szerződési feltételek teljes felborulását jelentené. Az életbiztosítási díjak és a biztosítási összeg ugyanis a biztosított személye alapján lettek kikalkulálva. Tehát az életbiztosítás biztosított személye nem változhat, legfeljebb a biztosított személyi adatai változtathatóak.

Mit jelent az életbiztosítás visszavásárlása?

2013.07.15.

Amennyiben a szerződő az életbiztosítás megszüntetését kéri és a szerződéskötés óta legalább két év eltelt, lehetőség nyílik az életbiztosítási szerződés visszavásárlására. Természetesen ez azon életbiztosítási szerződésekre vonatkozik, amelyek visszavásárlási értékkel rendelkeznek. A kockázati életbiztosítás például nem tartalmaz megtakarítási részt, hiszen ebben az esetben a befizetett díjak egészét a kockázati díj fedezésére fordítja a biztosító. A visszavásárlás maga azt jelenti, hogy a befizetések egy részét vagy egészét, a kockázati díjak és költségek levonása mellett az adott árfolyamon visszavásároljuk. A megtakarítással kombinált életbiztosítás esetén különbséget teszünk a részleges és a teljes visszavásárlás között. Azt jó tudni, hogy a teljes visszavásárlással azonban a szerződés is megszűnik.
 

Hányadik évtől lehet az életbiztosítást visszavásárolni?

2013.07.15.

A legtöbb esetben az életbiztosítás visszavásárlását a legalább kettő, esetenként három díjjal fedezett év után lehet kezdeményezni.  
 

Lehet szüneteltetni az életbiztosítást?

2013.07.15.

Ez biztosítótársaságonként eltérő, de a legtöbb esetben lehetőség van az életbiztosítási szerződés bizonyos időtartamra szóló szüneteltetésére. Ez pedig azt jelenti, hogy ez idő alatt az életbiztosítás rendszeres díjának fizetése szünetel. A szüneteltetés letelte után több lehetőség is adódik. Egyrészt a szerződő a szüneteltetés letelte után az elmaradt díjakat rendezheti. Másrészt dönthet úgy is, hogy a díjakat nem rendezi, ebben az esetben viszont a biztosítási összegek érintetlenül hagyása mellett az életbiztosítás havidíja megemelkedhet. A harmadik opció szerint a szerződő az életbiztosítás díját nem fizeti tovább, így kérheti az életbiztosítás díjmentesítését, visszavásárlását is attól függően hányadik éve fizeti magát az életbiztosítást.

 

A szerződő halála után a kedvezményezett vagy örökös átvállalhatja a meglévő szerződést?

2013.07.12.

Igen erre lehetőség van.

A lakáskassza megtakarítás lejáratkor mennyi idő után kerül kifizetésre?

2013.07.12.

A szerződési feltételek alapján nagyjából 3 hónapos kiutalási időszakkal számolni. Külön eljárási díj ellenében kérhető a kiutalás gyorsított eljárásban is.

Örökölhető a lakáskassza megtakarítás?

2013.07.11.

Igen a lakáskassza szerződés öröklésére lehetőség van. Amennyiben a szerződő elhuny a korábban megnevezett kedvezményezett rendelkezhet a szerződéssel. Kedvezményezett hiányában a lakáskassza szerződés összege a törvényes örökös/örökösökre száll.

Mi történik ha meghal a lakástakarék szerződője?

2013.07.11.


Ha a szerződő elhuny, és korábban kedvezményezettet megnevezett, akkor automatikusan a kedvezményezett rendelkezhet a szerződéssel. Azt jó tudni, hogy kiskorú kedvezményezett esetén a nagykorú gondviselő és a gyámhivatal együttesen dönthet a rendelkezés jogáról. Kedvezményezett hiányában meg kell várni a hagyatéki eljárás lefolytatását, annak érdekében, hogy kiderüljön ki a megtakarítás jogos örököse.

Mi történik, ha meghal a lakástakarék kedvezményezettje?

2013.07.11.


Maga a kedvezményezett halála nem tartozik a lakástakarék szerződést érintő örökösödés kategóriájába. A kedvezményezett halálával – a halotti anyakönyvi kivonat beküldése után - a szerződőnek jogában áll új kedvezményezettet megneveznie, vagy saját maga is igényelheti az állami támogatást. Az utóbbit természetesen csak abban az esetben, ha más szerződés után még nem jogosult rá. Új kedvezményezett pedig a szerződő bármely PTK szerinti közeli hozzátartozója lehet.

A lakáskassza szerződés megkötése előtt azonnal felvehetem a megtakarítás összegét?

2013.07.11.

Az egyik hazai lakástakassza szolgáltató megengedi azt, hogy a szerzdődés megkötése után egyből felvehessük a szerződéses összeget előhitel formájában. A hitel felvételét, a banki hitelekhez hasonlóan hitelbírálat előz meg. Tehát a hitel felvételének előfeltétele a hitelbírálaton való megfelelés. Azt jó tudni azonban, hogy a hitelbírálati folyamat akár hónapokat is igénybe vehet. A hitelbírálat eredményességéről és a kölcsön kifizetésének feltételeiről a szolgáltató írásban tájékoztatást nyújt.

Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »