Strict Standards: Non-static method HirBlogManager::GetBlogNewsDetail() should not be called statically in /home/penzugy1/konnyuhitel.hu/lib/php/pagehandlers/pageListDetails.php on line 32
Hogyan támogatja a kormány a gyermekvállalást?
Ön is gondol gyermekére?

havi 10.000 Ft - 20 évig - 7,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 20 évig - 15,4 millió Ft
havi 30.000 Ft - 20 évig - 24,2 millió Ft
havi 20.000 Ft - 10 évig - 3,9 millió Ft
havi 40.000 Ft - 10 évig - 7,7 millió Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

A legfrissebb pénzügyi hírek

Hogy Ön mindent első kézből tudjon meg.

Hogyan támogatja a kormány a gyermekvállalást?

2013.07.25.

A kormány szerdai döntése alapján a családi adókedvezmény kiterjesztésre kerül. A jövőben tehát nem csak a 16 %-os SZJA-val, hanem a 10%-os nyugdíjjárulékkal és a 7%-os EHO-val kell kevesebbet fizetni a családoknak, ami akár többtízezer forint megtakarítást jelenthet a többgyermekesek számára.

Javaslatok a gyermekvállalás támogatására

A kormány népesedést elősegítő programjáról már régóta hallani lehet. Révész Máriusz családpolitikai tanácsadó már korábban is elmondta, hogy maga a program több lépcsős, melyek megvalósítására törekednek a közeljövőben. Ez már a költségvetési forrás függvénye, hogy mely javaslatokat és mikor lehetnek képesek a valóságba is átültetni. Viszont fontos, hiszen szükséges az, hogy a gyermekvállalás előtt álló akadályokat lebontsák.

  • Rugalmas GYED bevezetése

A mai GYED ugyanis a kormány véleménye szerint előnytelen azon családok számára, ahol gyors egymásutánban születnek a gyermekek, vagy a szülő visszamegy dolgozni, hiszen jelentős mennyiségű támogatástól így elesnek. A javaslat szerint viszont kiszámolnák azt, hogy az édesanyának mennyi pénz jár a GYES, TGYÁS, GYED után és ezt a pénzt mindenképpen megkapná. Sőt ezt az összeget hamarabb is felvehetné, ha szeretne visszamenni dolgozni.

A GYED tehát ezentúl is munkaviszonyhoz lenne köthető, azzal a különbséggel, hogy ha hamarabb érkezik kistestvér vagy az anyuka hamarabb visszamegy dolgozni, ezt a juttatási összeget nem veszti el és akár rövidebb idő alatt is felveheti. Azon édesanyák, akik bejelentett munkahellyel nem rendelkeznek, továbbra is csak GYES-re lennének jogosultak.

A tervezet szerint annyiban változna azért a helyzet, hogy az egyetemen vagy főiskolán végzett, de aktuálisan munkahellyel nem rendelkező édesanyák a gyermekvállaláskor diplomás minimálbér, míg a felsőoktatásban tanulók minimálbér után is kaphatnának GYED-et. Ez utóbbi előnyös, hiszen aki már legalább két éve egyetemre jár és gyermeket vállal, nem csak GYES-t, hanem GYED-et is kapna.

A kérdés megvitatása várhatóan szeptemberben kerül az országgyűlésen napirendre.

  • munkahelyvédelmi akcióterv szélesítése

Jelenleg, ha az édesanya úgy dönt, hogy újra munkába áll a GYES vagy GYED, GYET után, akkor két évig utána járulékot a munkáltatónak nem kell fizetnie, és még egy évvel utána is 50%-os kedvezményt kaphat. A kormány ezt a kedvezményt a többgyermekesekre is kiterjesztené.

  • szocpol összegének emelése

A javaslatok szerint 2014-től a szocpol összege akár duplájára vagy másfélszeresére is nőhet. Ráadásul a terv az, hogy ezt a vissza nem térítendő támogatást nem csak az új, hanem a használt lakásokra is lehessen alkalmazni.

  • anyasági támogatás összegének emelése

A kormány nem csak első gyermek prémiumról beszél, hanem arról is, hogy a most még igen alacsony egyszeri anyasági támogatás – jelenleg 64 ezer forint – akár 288 ezer forintra is nőhet. A tervek szerint viszont az emelt összeg csak a már 18. életévüket betöltött anyáknak járna az első gyermek után.

A családi adókedvezmény kiterjesztése

A már említett javaslatok közül a családi adókedvezmény kiterjesztését már sikerült véghez is vinni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezentúl azok is kapnak adókedvezményt, akik ezt eddig nem teljesen tudták igénybe venni.

A jelenlegi szabályok szerint egy és két gyermek után az adóalap maximum 62 500 forinttal csökkenthető gyermekenként, ami legfeljebb havi tízezer forintos szja-kedvezményt jelenthet. Így ennyivel nőhet az egy vagy két gyermeket nevelők nettó bére.

A harmadik gyerektől kezdve a kedvezmény is jelentősen nő, a havi adóalapot pedig gyermekenként 206.500 forinttal lehet csökkenteni. Ez havonta gyermekenként 33 ezer forint SZJA megtakarítást eredményez, tehát a három gyerekesek nettó bére is megnő ennyivel.

A gond eddig ezzel az volt, hogy a kiskeresetű többgyerekesek alacsony jövedelmük miatt ezt a kedvezményt nem tudták teljes mértékben érvényesíteni. Az adókedvezmény kiterjesztésével ez 2014-től megváltozik.

A megvalósult javaslat értelmében ugyanis a 10 százalékos nyugdíjjárulékból és a 7 százalékos EHO -ból is igénybe lehet venni a családi kedvezmények azon részét, amelyet eddig az SZJA-ban nem tudtak megtenni.


Azzal, hogy mindkét járulék típus a kedvezmény hatálya alá került, így akár 16-ról 32-re is nőhet az a közteher hányad, ami lenullázható a gyermekeseknél.

Ki jár jól a családi adókedvezménnyel?

Azt jó tudni, hogy az egy gyereket nevelők kedvezménye nem változik, de az állás vagy kereset nélküli szülők sem kapnak ezzel segítséget. A többgyerekesek viszont, gyerekszámtól függően már jelentősen jól járhatnak.
 


Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »