Strict Standards: Non-static method HirBlogManager::GetBlogNewsDetail() should not be called statically in /home/penzugy1/konnyuhitel.hu/lib/php/pagehandlers/pageListDetails.php on line 32
Adózzunk a lakáskiadás után
Lakáskassza összegek:

havi 20.000 Ft - 45 hó - 3.220.000 Ft
havi 20.000 Ft - 57 hó - 3.600.000 Ft
havi 20.000 Ft - 72 hó - 5.000.000 Ft
havi 20.000 Ft - 96 hó - 6.400.000Ft
havi 20.000 Ft - 120 hó - 8.000.000 Ft

Keressen minket!

06 1 58 58 555

office@grantis.hu

VEGYE FEL
VELÜNK A
KAPCSOLATOT!
Érdeklődés tárgya:
Tovább
LiveZilla Live Help

INGYENES MEGTAKARÍTÁSI TANÁCSADÁS, EGY KATTINTÁSSAL!

Az ország bármely területén, így akár az Ön otthonában vagy irodájában is díjmentes személyes tanácsadást biztosítunk Önnek. Garantáljuk, hogy ez a 1,5 óra, élete egyik legjobb befektetése lesz!


 

A legfrissebb pénzügyi hírek

Hogy Ön mindent első kézből tudjon meg.

Adózzunk a lakáskiadás után

2013.09.19.

Akár milliós ráfizetés is lehet, ha eltitkoljuk a lakáskiadásból származó jövedelmünket, pedig a befizetendő adó mértéke legfeljebb pár tízezres összeget jelent.

Így adózhatunk a lakás bérbeadása után

Egyrészt lehetőségünk van arra, hogy a bérbeadásból származó bevétel 10 százalékát költségként levonjuk, így adózni csak a teljes összeg 90 százaléka után kell.

Másik lehetőség az, hogy tételes költség elszámolást készítünk. Ez azt jelenti, hogy a bevételből levonjuk a karbantartási, javítási, felújítási költségeket és az értékcsökkenést is. Ebben az esetben viszont figyelnünk kell arra, hogy a költségeket számlákkal, más dokumentumokkal igazoljuk.

Nem mindegy mekkora bérbeadási összeg

Azt érdemes még tudni, hogy ha az ingatlan bérbeadásából évente több mint 1 millió forintos bevételünk keletkezik, akkor nem csak személyi jövedelemadót, hanem egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnünk.

  • A személyi jövedelemadó mértéke: 16%, ez pedig független a bérbeadási értéktől.
  • Az egészségügyi hozzájárulás mértéke: 14%

AZ EHO fizetési kötelezettség felső határa évi 450 ezer forint, de ebbe az összegbe nem csak az EHO törvény szerinti és a magánszemély által fizetendő 14 százalékos kulcs alá eső jövedelmek után megfizetett EHO számít bele, hanem a munkaviszonyban, valamint az EKHO szerint megfizetett egészségügyi járulék, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék is.

Éppen ezért fontos azt figyelemmel kísérnünk azt, hogy az ingatlan bérbeadásból, más jövedelemből származó EHO mértéke, mikor éri el a 450 ezer forintos határt. Ha EHO túlfizetésünk keletkezik, ezt az év végi adóbevallásban rendezhetjük.

Az ingatlan bérbeadás alapesetben áfa mentes szolgáltatásnak minősül, amely független a bérlő és a bérbeadó jogállásától.

A bérbeadásból származó jövedelem megállapítása

2012. január 1-től igaz az, hogy a bérbeadó magánszemély a lakás bérbeadásából származó jövedelmét csökkentheti úgy, ha igazolja, hogy más településen ingatlant bérel, így ennek összegét levonhatja a bérbeadásból származó bevételből.

Ennek feltétele az, hogy mindkét szerződés időtartama meghaladja a 90 napot a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben nem számol el költséget, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítetik meg számára.


Tetszett az írás?
Kérdése van?SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL »